Nieuwe versie Peppol-policy voor gebruik identifiers goedgekeurd

OpenPeppol heeft een nieuwe versie van de Peppol-policy voor gebruik van identificatienummers (Peppol-ID’s) goedgekeurd. Versie 4.2.0 is daarmee vervangen door versie 4.3.0. Deze nieuwe versie is gepubliceerd voor beoordeling door de leden van Peppol.

Ondersteuning van exacte identifiers

De belangrijkste wijziging in versie 4.3.0 betreft de betekenis die toegekend is aan het ‘peppol-doctype-wildcard’ Document Type Identifier Scheme. Deze lijst geeft aan welke documenttypen identifiers er gebruikt mogen worden en is ontwikkeld om de Peppol International Invoice (PINT)-factuurstandaard in gebruik te nemen. De PINT-factuurstandaard is een nieuwe documentstandaard die gebruikt wordt voor het wereldwijd uitwisselen van facturen.

Het Document Type Identifier Scheme ondersteunt nu ook exacte identifiers, specifieke identificatienummers die verwijzen naar één unieke identifier. Voorheen was het slechts toegestaan om identifiers met een ‘wildcard’ te registreren. Dit zijn identificatienummers die verwijzen naar een groep van specifieke identifiers.

Commentaarperiode

Daarnaast is het nu verplicht om een keuze te maken tussen de ‘busdox-docid-qns’ en ‘peppol-doctype-wildcard’ schema's bij de registratie van ieder documenttype. Dit vereenvoudigt het registratieproces en voorkomt verwarring, die kan ontstaan door het gebruik van meerdere schema's.

Alle organisaties die lid zijn van Peppol, zijn via e-mail uitgenodigd om hun commentaar op de nieuwe versie van deze Peppol-policy te geven. De deadline voor het indienen van commentaar is 18 september 2024. Pas na de verwerking van deze feedback wordt de nieuwe versie live gezet. Mocht u Peppol-lid of -observant willen worden, kijk dan op peppol.org voor meer informatie (Engels).